Ahoj przygodo, czyli kto chętny do podróży dookoła?

Pytania tych co wyruszają, relacje i rady tych co wrócili.

Moderator: #Moderatorzy

Ahoj przygodo, czyli kto chętny do podróży dookoła?

Postprzez kullub » Wt gru 15, 2009 10:41 pm

Ahoj Globtroterzy!

Postanowiłem więcej nie przedłużać decyzji o wyprawie „dookoła świata” i ruszam najpóźniej na początku 2011 r. na nieograniczoną czasowo wyprawę w pogoni za marzeniami.
Postanowiłem najbliższy rok poświęcić na zbieranie pieniędzy, wyznaczanie i dopracowanie trasy podróży i rozmyślanie jak to będzie włóczyć się po globie.
Dlaczego jadę? Bo chce odpocząć od gonitwy codziennej po niewiadomo po co i dlaczego. Bo lubię życie w podróży i poznawanie nowego. Bo lubię doświadczać nowe kultury i poznawać ludzi którzy je tworzą. Bo życie jest za krótkie żeby odkładać na bok swoje marzenia.
O sobie: Niedawno skończyłem ćwierć wieku, więc w mniemaniu pewnych osób to już bliżej starości ;) Jestem sympatycznym i optymistycznym chłopakiem, raczej znośnym w kontaktach... Lubię wyzwania, odkrywanie nowego i życie w podróży. Stagnacja, tj. siedzenie za długo w jednym miejscu działa na mnie depresyjnie. Lubię łazić po górach i zwiedzać niekoniecznie turystyczne miejsca. Mówię biegle po angielsku, dogadam się po niemiecku i raczej po francusku. Obecnie zaczynam się uczyć hiszpańskiego. Z takim zestawem to raczej da radę sobie jakoś poradzić.
W związku, że chciałbym dzielić swoje radości i smutki nie tylko ze swoim plecakiem, ale z żywą istotą szukam osoby której plany są podobne do moich. Kogo szukam: dziewczyny bądź chłopaka mniej więcej w moim wieku. Z dziewczyną z pewnych sytuacjach łatwiej, no i kontakt inny niż z facetem ;), ale główne cechy mojego współtowarzysza podróży to pogoda ducha, wytrwałość, poczucie humoru i uczciwość. Reszta jest kwestią dogadania. Poszukuje po prostu normalnego człowieka, z którym mógłbym wspólnie podróżować.
W drodze jak to w drodze różnie bywa. Noclegi przez CS, HC, Servas i gdzie się da byle na głowę nie padało. Rozważam pracę na zarobienie na kolejne etapy podróży. Plan podróży oczywiście i tak będzie wstępny, z głównymi miejscami. Podróżowanie rządzi się swoimi prawami, więć nic na fest nie ma co ustalać. Ale plan zawsze warto mieć.
Jeśli masz podobne plany pisz: kullub@wp.pl lub dzwoń; 602 245 923.
Trzeba by było się spotkać przynajmniej parę razy, poznać i omówić to i owo, gdyby nasze plany się pokryły.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich podróżników
Łukasz
kullub

Re: Ahoj przygodo, czyli kto chętny do podróży dookoła?

Postprzez WeeN » Śr sty 13, 2010 7:54 pm

cześć

Łukasz a interesuje cię podróż w 4 osoby? 2 dziewczyny i 2 chłopaków. Ile masz lat? bo nie doczytałem! Planuję podróż dookoła świata na początek 2011.

pozdrawiam
Dariusz.
WeeN

Postprzez Pyra » Cz sty 14, 2010 4:55 pm

Ja tylko na szybkiego dodam, ze jak nawet na poczatku jedzie sie samemu, to dobre istoty zawsze sie znajda w poblizu... Powodzenia!
Pyra

Postprzez kullub » Pt sty 15, 2010 8:44 am

WeeN napisał(a):cześć

Łukasz a interesuje cię podróż w 4 osoby? 2 dziewczyny i 2 chłopaków. Ile masz lat? bo nie doczytałem! Planuję podróż dookoła świata na początek 2011.

pozdrawiam
Dariusz.

Hej

Napisz proszę mi na maila: kullub@wp.pl o waszej podróży.
Ja mam 25 lat - zresztą jest w poście :)

Pozdrawiam
Łukasz
kullub

Postprzez kullub » N sty 31, 2010 12:08 pm

Do Wszystkich PODRÓŻNIKÓW, tych prawdziwych i tych, którym się zdaje że nimi są.
Ten post jest uaktualnieniem mojego postu o podróży dookoła świata, a także informacją do tych, którzy planują taką podróż.

Kiedy: Wyruszam na początku stycznia 2011.
Jak długo: ok. 3 lat
Gdzie najpierw: Mam dwa plany podróży –
1) Lot do Stanów ( Nowy Jork ). Około 6-9 miesięcy. Potem Ameryka Południowa: ok. 6-9 miesięcy. Potem Australia: ok. 6 miesięcy. Azja: około 12 miesięcy. Powrót do Europy z Azji: ok. 6 miesięcy.
2) Kolej transsyberyjska. Azja, Australia, Am. Południowa, Stany i Kanada, Europa. Czas pobytu taki jak wcześniej
Środki pieniężne początkowe: TAK. Około 5 tysięcy dolarów. Zamierzam pracować ( Azja: jak da radę uczyć angielskiego ), Stany ( co uda się znaleźć ). Pracuje nad zarabianiem przez Internet w czasie podróży, ale jeszcze nie wiem czy wypali tak jak bym chciał.

A teraz wiadomość do podróżników i ala-podróżników. Nie pierwszy raz szukam kogoś przez Internet do wspólnych podróży. Bywało różnie, raz wychodziło, a raz nie. Jednakże, podróż takiego typu wymaga podjęcia konkretnej, nie zachwianej niczym decyzji. Dlatego drogi podróżniku, jeśli:
- korespondujesz ze mną i przerywasz nagle pisać z sobie wiadomych powodów – NIE PISZ
- nie potrafisz odróżnić zachcianki ( „może pojadę, a może nie ) od prawdziwej potrzeby ( „dusza podróżnika” ) – NIE PISZ
- wahasz się i wiesz, że możesz się rozmyślić w każdej chwili – NIE PISZ
- nie wiesz czego chcesz i nie potrafisz podejmować decyzji co do wyjazdów – NIE PISZ

Rozumiem, że Internet jest anonimowy i można robić tu co się żywnie podoba, ale zrozum mnie podróżniku, że nie mam czasu ani ochoty korespondować z kimś kto sam nie wiem czy chce jechać, czy nie. Mam ważniejsze i ciekawsze sprawy na głowie niż odpisywanie komuś kto nie podjął jeszcze decyzji, a tylko się zastanawia. Jeśli kimś takim jesteś zostań w domu, załóż kapcie i włącz pudło. Lepiej dla Twojego i mojego zdrowia psychicznego :)
Jeśli ktoś poczuje się urażony tym postem to znaczy, że nie jest i nie będzie moim kompanem podróży. Ja wiem, że chce jechać i szukam towarzysza, ale tylko takiego któremu będę mógł zaufać. Nie quasi-podróżnika o zdolności decyzyjnej i dojrzałości przedszkolaka.

Tym kończę.

Pozdrawiam
Łukasz
kullub

Powrót do Dookoła Świata

Travelbit on Facebook