podróżnicze pluginy do wordpressa

Wszystkie posty które nie mieszcza sie w dostepnych kategoriach :)

Moderator: #Moderatorzy

Re: podróżnicze pluginy do wordpressa

Postprzez AntekM » N lut 07, 2010 1:02 pm

No ale na blogu można pisać raz na kilka dni, a żeby prowadzić w takim pluginie rozliczenia, to musiałbym tam księgować wydatki praktycznie na bieżąco. No bo zakładam że mało kto się chce wykazywać ekshibicjonizmem finansowym posuniętym do tego stopnia, żeby upubliczniać stan konta czy wydatki z dokładnością do herbatki i słodyczy (mam na myśli przypadek, gdy raz na kilka dni przepisujemy do internetu notatki z jakiegoś kajecika).
AntekM

Postprzez jk1700 » N lut 07, 2010 1:22 pm

Wydatki również można przepisywać z kajecika, np. w momencie kiedy nie masz co robić, bo się uploadują zdjęcia. A plugin nie wymusza wpisywania wydatków z dokładnością do każdej herbatki, jedynie daje taką możliwość, czy ktoś to wykorzysta czy nie to jego sprawa. Już nie mówiąc o tym, że nikogo nie zmuszam do jego używania, napisałem to dla siebie, udostępniłem, jak ktoś jest zainteresowany to sobie skorzysta.
Z ekshibicjonizmem też to nie ma nic wspólnego, bo wpisy są widoczne tylko w adminie.
jk1700

Postprzez AntekM » N lut 07, 2010 1:52 pm

Nie no spoko, po prostu z przerażeniem wyobraziłem sobie, ze muszę takie rubryczki codziennie wypełniać :)
AntekM

Postprzez magdabis » Pn lut 08, 2010 10:54 pm

Jestem zielona w sprawach programowanie itp, wiec sorry jesli moje pytanie jest glupie. Ale czym rozni sie ten plug-in z mapa od wrzucenia na bloga kodu HTML mapy Goole? Mam takie cos na swoim blogu (http://careerbreak.wordpress.com/trasa-2/) i nie bardzo widze roznice.

Czy Twoj plug-in "moze" wiecej?

Dzieki i pozdrawiam
Magda
magdabis

Postprzez jk1700 » Wt lut 09, 2010 8:03 am

magdabis napisał(a):Jestem zielona w sprawach programowanie itp, wiec sorry jesli moje pytanie jest glupie. Ale czym rozni sie ten plug-in z mapa od wrzucenia na bloga kodu HTML mapy Goole? Mam takie cos na swoim blogu (http://careerbreak.wordpress.com/trasa-2/) i nie bardzo widze roznice.

Czy Twoj plug-in "moze" wiecej?

W zasadzie to obie rzeczy są podobne, w końcu się opierają na tych samych mechanizmach, ale różnice są m.in. takie
- można ustawić ile ostatnich punktów ma być widocznych, mapa się automatycznie skaluje tak, że widać tylko ostatnią część trasy
- w googlach chyba osobno się rysuje trasę, a osobno wstawia punkty - raz, że podwójna robota, dwa że marker nie zawsze trafia w trasę
- można łatwo dodać mapkę do tzw. sidebara, czyli, że będzie widoczna w bocznym panelu na każdej stronie
- możesz mieć kilka map, np. jeśli podróżujesz po iluś krajach to dodajesz punkty tylko raz a możesz wygenerować osobne mapy dla jednego kraju, drugiego, oraz mapę całej podróży
- nie trzeba się logować na google, wszystkie się robi z poziomu wordpressa

Nie jestem pewny co do wszystkich rzeczy, czy ich na pewno nie da się łatwo zrobić w googlach, ale wydaje mi się, że nie. Nie ma jeszcze u mnie paru rzeczy, które są w googlach, np. dodawania markerów w różnych kolorach, nie ma też sensowengo sposobu na wstawienie punktu w środku trasy itp, ale jeszcze cały czas sobie tam dłubię i dorabiam kolejne drobiazgi
jk1700

Postprzez mrux » So maja 29, 2010 9:24 pm

Spodobalo mi sie. Ale czy na moim blogu da sie to zrobic? Nie za bardzo znam sie na tym, ale wyczytalam, ze nie na wordpress.com nie ma pluginow (w przeciwienstwie do wordpress.org).
Wkurza mnie osobne podawanie miejsc i rysowanie linii, moze ktos pomoze?
mrux

Postprzez bob » N maja 30, 2010 3:29 pm

Jacku nie przejmuj się.Każdy prekursor ma na początku kłopoty.Pierwszą maszynę parową w Anglii potraktowano jako diabelski wynalazek.
Dzisiaj też można podróżować np. przez Birmę wołami (co zajmie więcej czasu niż... dopuszcza ważność wizy !) i nie liczyć wydatków bo i miejscowi dają sobie radę bez gotówki jedząc tylko to co wyrośnie w polu czy w lesie.Na zachodzie również pojawiła się alternatywna społeczność obywajaca się prawie bez kasy a związku z tym nie mająca czego liczyć : :roll:
http://www.justfortheloveofit.org/
Zapewne część czytelników tego forum z przyjemnością do nich przystanie.Każdy wybiera to co lubi.Cała reszta a podejrzewam,że jest to większość by zaliczyć jak najwiecej świata niestety musi na to mieć środki.Gospodarowanie nimi to to o czym pisze Jacek.Jak robi się to z głową to można odbywać" wielkie podroże za małe pieniadze".To hasło umieściło LP na okładce przewodnika po Azji Pld-Wsch.To samo kultowe wydawnictwo zadbało ostatnio o to by wyjść naprzeciw nie tylko romantykom ale i ...ekonomistom:
http://www.lonelyplanet.com/campaigns/ipad/
gadżet jest już także obecny w Polsce :
http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/ta ... Zwod4iHjEA
Co to oznacza ? Można na to ściągąć przewodniki LP na PDF nawet na rozdziały o 30% taniej, inne książki w formie e-book przydatne w podróży lub do czytania rozrywkowego w czasie długiego przejazdu autobusem,mapy,plany miast,dowolne gazety,przeglądać www,własne fotki itp. a także owe pluginy z kosztorysami.Czyli dla każdego coś miłego !Jasna sprawa ,że nie jest narazie tanio ale ceny elektroniki lecą szybko w dół.
Zwolennicy wydawnictw papierowych wcale nie muszą w to wchodzić i pozostać przy wynalazku Gutenberga.Ten ostatni zastąpił jednak gęsie pióro i gliniane tabliczki z pismem klinowym.Taka jest kolej rzeczy.Wypada na koniec wspomnieć o jednym jeszcze 10 lat temu mało kto miał internet i PC
a dzisiaj patrzcie co się dzieje.Przypomnę jeszcze taki drobiazg kto się przyczynił do rewolucji informatycznej w naszym krajy: PIONIERAMI BYLI POLSCY TRAMPOWIE WRACAJĄCY( w latach 80-tych) Z WĘDRÓWEK PO AZJI PŁD-WSCH ... Z KOMPUTERAMI ZAKUPIONYMI W SINGAPURZE!!!
Dzięki nim możemy dziś swobodnie wymieniać w sieci poglądy na każdy temat nieżaleznie od tego czy bliżej nam do romantyki czy ekonomiki !!!
Pozdrawiam
-bob
bob

Poprzednia strona

Powrót do Inne

Travelbit on Facebook