Ameryka Łacińska - poszukuje aktywnej miłośniczki/miłośnika

...

Moderator: #Moderatorzy

Ameryka Łacińska - poszukuje aktywnej miłośniczki/miłośnika

Postprzez ewas » Pt paź 30, 2009 6:21 pm

Szukam towarzysza lub towarzyszki na 2-3 tygodniowe wyprawy do Ameryki Środkowej i Południowej. Interesuje mnie bardzo ten region, zwłaszcza od strony społecznej i etnograficznej, dużo fotografuję. Podobne lub uzupełniające zamiłowania mile widziane, ale niekoniecznie.

Sama mam 35 lat, ale wiek nie ma dla mnie znaczenia, ważne, żeby się dogadać, nie tracić zapału i miec podobne zapatrywania na wyjazdy :)
|||||||||||||||||||| www.exploriada.com ||||||||||||||||||||
ewas

Re: Ameryka Łacińska - poszukuje aktywnej miłośniczki/miłośnika

Postprzez Aaleksandraa » So paź 31, 2009 11:53 am

hej,

w lutym bede leciala gdzies do slonca - planu jeszcze nie mam, ale Am. srodkowa jest na mojej liscie, wiec moze ... kiedy chcesz ruszyc na pierwsza wyprawe? i chyba w 2-3 tyg nie chdesz "zaliczyc" calej Am srodkowej lub poludniowej? ;)

:) , A.
Aaleksandraa

Postprzez zafka » Pn lis 02, 2009 9:55 pm

Witaj
mam podobne kierunki zainteresowań co do wyjazdów, fotografii, ale nie wiem co zresztą. Od jakiegoś czasu szukam ludzi na wspólne wyjazdy do Azji i Ameryki Południowej, ale ciężko się zgrać z urlopami i powoli tracę nadzieję na znalezienie kogoś. Zaczęłam już czytać relacje z samotnych wypraw, ale szczerze mówiąc, wolę podróżować z kimś - zawsze to raźniej i wcale nie przeszkadza w poznawaniu nowych ludzi.
Pozdrawiam
D.
zafka

Postprzez joa2107 » Wt lis 03, 2009 3:49 pm

Hej!

Ja również poszukuje kogoś kto nie boi się na własną rękę podróżować po ameryce płd. Mam 25 lat i też bardzo interesuje mnie ten region. Dwa tygodnie wrócilam z brazylii byłam z biurem podróży, bo nie miałam z kim jechać. Ale teraz jak uda mi się kogoś znaleźć chętnie pojechałabym na własną rękę. Marzy mi się Wenezuela, Kolumbia, ale także ameryka środkowa. Jestem otwarta na propozycje. Najwcześniej mogę wyjechać od kwetnia 2010, bo wyprawa do Brazylii nieco nadszarpnęła moje finanse:) pozdrawiam
joa2107

Postprzez columbus22 » Cz lis 05, 2009 10:09 pm

W sumie to ja też myślę o wyjeździe do AP z głównym naciskiem na Peru (ze względu na cywilizację Inkaska) i Boliwię (ze względu na krajobrazy).
"Jeżeli czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie by udało Ci się to osiągnąć..."
("Alchemik" Paulo Coelho)
columbus22

Postprzez robbob7 » Pt lis 06, 2009 9:22 am

Witam! A kogo właściwie szukasz? Ja jestem chętny do podróży.
robbob7

Postprzez ewas » Pt lis 06, 2009 2:20 pm

Czyli jednak nie tak trudno o towarzystwo :)

Tak sobie jednak mysle, ze wspolny kierunek to nie wszystko. Zeby sie wyprawa udala to trzeba miec podobne oczekiwania - co do sposobu spedzania czasu, samego podrozowania czy ksoztow. Osobiscie nie lubie marnowac ani czasu ani pieniedzy, dlatego takie wyjazdy spedzam bardzo aktywnie (oczywiscie bez zarzynania sie, bo to przeciez wakacje :)), ale np. lezenie na plazy czy spanie do poludnia (chyba, ze po calonocnej fiescie) to nie dla mnie.
Oprocz zabytkow interesuja mnie ludzie, przyroda i kultura, tzn. zwykle, oprocz zwiedzania, wybieram miejsca i terminy, gdzie odbywa sie jakas lokalne swieto, festiwal, karnawal. Lubie tez pomaszerowac nawet 2-3 godizny do pieknego miejsca lub udac sie w gory, jesli sa takie atrakcje na miejscu.
Jazda lokalnym transportem lub stopem to dla mnie tez dodatkowa atrakcja - zalezy wszystko od miejsca, odleglosci i czasu, ale raczej takie podrozwanie wole. Spanie tanie i najlepiej blisko ludzi - najlepiej kwatera lub nawet skromna chata w wiosce niz hotel.
A kierunek? Zalezy od tego, co powyzej - czyli kosztow i terminow lokalnych imprez.

Chcialabym sie dowiedziec, co Was w Ameryce Lacinskiej interesuje, jak lubicie spedzac takie wakacje i jakie kraje najchetniej byscie odwiedzili? I dlaczego te a nie inne?

I jeszcze jedno: ktos mowi po hiszpansku?
ewas

Postprzez Żyrafa » Pt lis 06, 2009 3:13 pm

cześć Ewa
ja szukam właśnie odnosienia na rok przyszły, waham się ciągle pomiędzy powrotem do Rosji, wyjazdem do Iranu, albo Ameryką PD..... Twoje "wymagania podróżnicze i preferencje" mają wiele wspólnego z moimi, dlatego piszę :)

Możemy coś pomyśleć..hmmmmm

W paźdzeirniku zaczęłam uczyc się hiszpańskiego, właśnie pod kątem wyjazdu do Ameryki - tak by mieć solidne podstawy i też dlatego że podoba mi się ten język.

do przeczytania
Basia
Żyrafa

Postprzez joa2107 » Pt lis 06, 2009 10:33 pm

Witaj Ewas i Basiu!

Mam podobne preferencje co do podróży co wy. Mogę znosić niewygody, to nawet urozmaica podróż i jestem nastawiona, żeby zobaczyć jak najwięcej. Ja myślałam o zorganizowaniu takiej wyprawy na kilka osób do Wenezueli, termin ruchomy powiedzmy na 3 tygodnie w czasie od maja 2010 do listopada, jestem w stanie się dostosować. Można to połączyć z popłynięciem do Trynidadu i Tobago, albo przeprawieniu się do amazońskiej dżungli, bo manaus niedaleko z Wenezueli, a już tam byłam i robi wrażenie. Mówię całkiem nieźle po hiszpańsku. To co może coś razem zorganizujemu?
joa2107

Postprzez Żyrafa » So lis 07, 2009 9:46 am

super...ja też optuję za rozpoczęciem podróży w okolicach kwietnia....samo lato szczytowe lipiec-sierpień, może lepiej nie? ewnetualnie potem na jesień. Ale to ustalimy, no i sprawdzimy jak tam się pogoda układa (gdy zdecydujemy już jaki dokładny kierunek atakujemy :).

Wyjazd do 3 tygodni - tak mi pasuje!
I myślę że 3 osoby na wyjazd to maks, gdy jeździ się środkami tubylczej lokomocji :)

Resztę mam nadzieję ustalimy już na skypo-konferencji.
Żyrafa

Postprzez joa2107 » So lis 07, 2009 1:23 pm

hej!

W sumie jeśli myślimy o północnej części ameryki płd to nie ma większego znaczenia czy pojedziemy na wiosnę czy w lato, bo w i tak tam od wiosny już trwa pora deszczowa, ale ja powiem tak w wenezueli obserwowałam pogodę i tam nie za wiele pada co innego Brazylia jeśli zdecydujemy się na skok do amazonii (mam nawet znajomego miejscowego przewodnika, który ode mnie nic by pewnie nie wziął) . Ale jesień też jest bardzo dobra, Jakoś się dogadamy, żeby każdemu pasowało:) Generalnie z transportem jest bardzo dobrze w wenezueli jest najtańsza ropa na świecie, więc i tanie bilety bardzo dużo autustrad nowych więc bez problemu można wszędzie się dostać tanimi podobno bardzo zimnymi autobusami - podobno strasznie przesadzają z klimą:D . jak byśmy chciałby oglądać deltę orinoko to wtedy niestety trzeba wynająć awionetkę to koszt ok 200 dolarów, i tylko dla osób o mocnych nerwach :D. Ale trasa jak wszystko jeszcze do dogadania. Co do składu osobowego to przydałby nam się jakiś facet, mimo wszystko to ameryka południowa, europejki są często narażone na natarczywość miejscowych mężczyzn w Wenezueli damy radę, ale w kolumbii, brazylii bywa niebezpiecznie, ale na upartego damy radę i bez faceta :))

Asia
joa2107

Postprzez trumpestra » N lis 08, 2009 6:09 pm

Tak czytam co tu piszecie - i:
1.Jestem facetem
2. Planuję podróz do A.Płd
3. Myślałem o Peru ale...
4. Rok przyszły jest ok od maja do jesieni - 3 tygodnie max.
Panie zainteresowane?
Co trzeba oprócz humoru zeby wstąpić do klubu? :)
A tak na poważnie to o czymś takim myślę od magicznej granicy - kiedy przekroczylem hmm 40 lat.
Było to - zupełnie niedawno ....

Więc?

Marcin
trumpestra

Postprzez ewas » N lis 08, 2009 10:11 pm

trumpestra napisał(a):Co trzeba oprócz humoru zeby wstąpić do klubu? :)
A tak na poważnie to o czymś takim myślę od magicznej granicy - kiedy przekroczylem hmm 40 lat.

o czym myslisz, o klubie czy o humorze? :)

a tak powazniej: sklad jednej wyprawy ograniczony, ale klub otwarty dla wszystkich, ktorzy lubia podrozowanie, przygode, nie boja sie nieywgod, sa otwarci na grupe i ludzi spotkanych na szlaku. kto powiedzial, ze na jednej wyprawie musi sie skonczyc? ;)
moze napisz cos wiecej o Twoich ewentualnych doswiadczeniach podrozniczych, oczekiwaniach i pomyslach. mysle, ze najlatwiej bedzie, jak nam powiesz dlaczego interesuje Cie akurat Ameryka Poludniowa (dlaczego Peru to moge sie domyslic, ale... dlaczego 'ale...')?
ewas

Postprzez trumpestra » N lis 08, 2009 10:32 pm

Doświadczenia podróżnicze są ograniczone do Europy raczej całej, Afryki raczej środkowej i Am.Płn -zach. tylko - stąd pomysł na Amerykę Płd.
Jezyk angielski znam, hiszpanskiego uczę się dopiero . Lubie fotografowac.
Myslałem o Peru , bo od czegoś trzeba zacząć. A ja dopiero tam zaczynam.. bo życie proszę Pań zaczyna się po 40tce.
Szukam ekipy właśnie na taki treking - więc jeśli lista zamknięta to spokojnie czekam dalej.
Raczej ściśle określony czas, trasa,budżet. Pomysły na Peru mam - ale nie upieram się.
trumpestra

Postprzez Żyrafa » Śr lis 11, 2009 11:07 am

Trumpestra,
a skąd jesteś? Jakie miałeś pomysły na Amerykę pd?

My wstępnie ustaliłyśmy grupę bojową wyjazdową, termin i czas trwania oraz obszare eksploracji :mrgreen: ale ostatecznie wszystko będzie pewne na początku roku.

Niestety moje Peru zostało oddalone, bo też tam chciałam lecieć, ale nie narzekam, bo ogólnie barzdo chciałam do Ameryki Pd jechać i do dżungli :) to najważniejsze... chyba że uda mi się to Peru od razu zaliczyć, na przykład wewnętrznym lotem i późniejszym powrotem do Polski, muszę zacząć się rozglądać, bo nie chcę popłynąć na kosztach przelotów za bardzo.

a życie to się zaczyna po 30stce hehehe, potem to strach pomyśleć jak dopiero się zacznie :D bo coraz bardziej mi się podoba hehe
Żyrafa

Następna strona

Powrót do Szukam towarzysza podróży - szukam ludzi na wyprawę

Travelbit on Facebook