Portugalia

Moderator: #Moderatorzy

Portugalia

Postprzez El Lagarto » N sty 17, 2010 10:14 pm

Lecę do Portugalii na niecały tydzień. Szkoda mi trochę kasy na LP, może polecicie jakiś przewodnik po Portugalii po polsku. Jest ich trochę w księgarniach...
El Lagarto

Re: Portugalia

Postprzez meczko » Wt sty 19, 2010 8:58 pm

Korzystałem z Pascala. Uzupełniany o informacje z netu spokojnie wystarczył.
meczko

Postprzez Anna Kocot » Śr lut 03, 2010 8:29 am

Wyszedł też całkiem ciekawy w "Bezdrożach".
Anna Kocot

Postprzez El Lagarto » Śr lut 10, 2010 7:16 pm

Anna Kocot napisał(a):Wyszedł też całkiem ciekawy w "Bezdrożach".

Właśnie "Portugalię" Bezdroży niedawno kupiłem po przejrzeniu kilku przewodników. Zadecydowała świeża data wydania 2009. Chciałem go pochwalić, bo wydaje się być dobrze opracowany pod względem praktycznym. Jednak jak zacząłem go intensywniej przeglądać, okazało się, że nie ma w nim informacji o lotnisku w Lizbonie, dojeździe z lotniska do centrum ani dworcach autobusowych i kolejowych :evil:
Chyba że jakoś źle szukam, to niech mnie ktoś oświeci, na której stronie te informacje są.

Fakt, można to wszystko znaleźć w sieci np. tu: http://www.lizbona.docelowo.pl/samolot.php; ale nie po to kupuje się przewodnik, żeby potem wszystkiego szukać w sieci... Mam nadzieję, że to jedyna wada.

Spośród tych przewodników po Portugalii, które oglądałem najlepszy wydaje się przewodnik Global, który po prostu jest tłumaczeniem Rough Guide'a. Jest bardzo szczegółowy - przez to ma format cegły i niestety wysoką cenę w okolicach 70PLN.
W zeszłym roku jednak korzystałem z przewodnika Global po Włoszech i choć jest niezły i miał datę 2009, to był już częściowo nieaktualny jeśli chodzi o najtańsze noclegi (co nie musi być winą wydawcy rzecz jasna).
El Lagarto

Postprzez sahib88 » Pn sie 23, 2010 7:18 am

Znajomi zakupili świezutki przewodnik "Lizbona i środkowa Portugalia 3w1" z atlasem i mapą. twierdzą, że w zupełności wystarczył i informacje świeżutkie, bo data wydania 2010. Przynajmniej nie narzekali. Więc może spróbujcie - widziane tu http://bosfor.pl/158,41247,przewodnik_L ... a_3w1.html
sahib88

Postprzez Regit » Pn wrz 06, 2010 8:10 am

Ja podobnie jak meczko. Pascal + Internet na miejscu. Starcza.
Regit

Powrót do Przewodniki i opinie

Travelbit on Facebook