Anna Kocot napisał(a):Wyszedł też całkiem ciekawy w "Bezdrożach".
Właśnie "Portugalię" Bezdroży niedawno kupiłem po przejrzeniu kilku przewodników. Zadecydowała świeża data wydania 2009. Chciałem go pochwalić, bo wydaje się być dobrze opracowany pod względem praktycznym. Jednak jak zacząłem go intensywniej przeglądać, okazało się, że nie ma w nim informacji o lotnisku w Lizbonie, dojeździe z lotniska do centrum ani dworcach autobusowych i kolejowych
Chyba że jakoś źle szukam, to niech mnie ktoś oświeci, na której stronie te informacje są.
Fakt, można to wszystko znaleźć w sieci np. tu:
http://www.lizbona.docelowo.pl/samolot.php; ale nie po to kupuje się przewodnik, żeby potem wszystkiego szukać w sieci... Mam nadzieję, że to jedyna wada.
Spośród tych przewodników po Portugalii, które oglądałem najlepszy wydaje się przewodnik Global, który po prostu jest tłumaczeniem Rough Guide'a. Jest bardzo szczegółowy - przez to ma format cegły i niestety wysoką cenę w okolicach 70PLN.
W zeszłym roku jednak korzystałem z przewodnika Global po Włoszech i choć jest niezły i miał datę 2009, to był już częściowo nieaktualny jeśli chodzi o najtańsze noclegi (co nie musi być winą wydawcy rzecz jasna).